Spara pengar och sparande

Spara pengar och sparande.

Att spara pengar varje månad är det bästa sättet att spara ihop pengar till den där dyra saken du vill köpa som en semesterresa, ny soffa eller ett nytt hus. Det finns två sätt att spara pengar och det är kortsiktigt sparande och långsiktigt sparande. Sparkonton och bankkonton är för sparande som du kan komma att behöva snabbt. Det skiljer sig från investeringar på flera sätt, men det mest relevanta här är att de skiljer sig ifrån investeringar eftersom de är kortsiktiga.

Att spara går till rent praktiskt att du tar pengarna och sätter in dessa pengar på ett bankonto/sparkonto på vilken du erhåller ränta på de sparade pengarna med nästan ingen risk i sparandet. Vanligtvis kan du fåut dina pengar på direkten eller efter 1-3 månader.

Inflation uppkommer när priserna stiger I en ekonomi och allt blir I genomsnitt lite dyrare. Effekten av detta blir att inflationen påverkar dina sparade pengar genom att den satsade summan klarar av att köpa mindre och mindre för varje år. För att skydda dina besparingar mot denna skadliga inflation så skall du leta efter sparalternativ som är högre än inflationstakten när du plockat bort reavinstbeskattningen. Om du dessutom vill stoppa undan dina sparade pengar för en längre tid och är berädd och ta lite risk så bör du spara i aktier eller aktiefonder.